Yeryüzü Şekilleri

Polye

Karstik aşınım şekillerinden en büyüğüdür. Karstik kayaçlar aşınmaya dayanıksız olduğu için karstik arazilerde hem çukurluklar oluşur hem de zamanla bu çukurluklar genişler ve birleşir. Genişlikleri bir kaç kilometreden 45-50 kilometreye kadar değişebilir.

Polye Nasıl Oluşur?

Polyelerin oluşmasında da diğer bir karstik aşınım şekli olan uvalaların büyüyüp birleşmesi ana etkendir. Polyelerin oluşumunda zaman zaman karstik erimelere tektonik çökmeler de eklenir.

Polyenin Oluşumunda Meydana Gelen Bazı Olaylar ve İsimleri

Polyeler çevrelerine göre çukur alanlar oldukları için yüzeysel akışa geçen sular polyelerden dışarı akamaz. Bu sebeple tarıma elverişli bir yapı meydana gelmiş olur. Akabinde polye oluşumlu birçok alan karstik ova olarak nitelendirilmektedir. Karstik kayaçlar geçirgen olduğu için içinde bulunan suları düdenler vasıtasıyla yeraltına gönderir. Eğer polye içerisindeki düdenler tıkanır, sular yeraltına yönlendirilemezse polyenin içerisinde birikerek bir göl meydana getirir. Bu şekle “Gölova” adı verilir.

Ülkemizde Nerelerde Görülür?

Acıpayam Ovası, Kestel Ovası, Gembos Ovası, Akseki ilçesinin bulunduğu alan ve Muğla ilinin bulunduğu alanlar polyenin birkaç örneğidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir